Syrius: Anno Live

Ez a dupla CD a Syrius együttes első autentikus kiadványa az 1972-es, ausztráliai stúdió felvételeket tartalmazó Az Ördög álarcosbálja óta. A most megjelent korongokon korabeli, 1971-73 közötti klub-koncert felvételek szerepelnek, melyeket az akkori közönség lelkes tagjai rögzítettek. A hanganyag a modern technika segítségével került feljavításra, hogy a zenekar produkciója a mai fül számára is élvezhetővé váljék. A két CD-hez egy 96 oldalas "booklet" is tartozik, mely több mint 100 fotót tartalmaz, így egyfajta kordokumentumnak is tekinthető - kiváltképp, hogy a közönségről is sikerült 24 képet összegyűjteni.

Bővebben...

Ferenc Snétberger - Tony Lakatos: Acoustic World

snetberger_lakatosÖröm és büszkeség tölti el az embert, ha olyan előadók sikeréről számolhat be, akikkre némi túlzással, mint közeli ismerősökre tekinthet. Két nemzetközi hírű magyar muzsikus Japánban adott koncertjét rögzíti ez a lemez. Mindketten Németországban élnek és ott lettek igazán elismert művészek. Magyar sors... Szívesen látott vendégek a világ bármelyik pódiumán, ugyanakkor évente többször is hazalátogatnak, és teltházas koncertjeiken újabb híveket szereznek a műfaj számára... Két alapvetően különböző zenei egyéniség találkozásának lehetünk tanúi, ez azonban ihletadó mindkettőjük számára... Időtálló művészet, emlékezetes alkotás, akusztikus sziget a hangok nagy, kavargó, modern óceánjában.

Márton Attila, Gramofon (részletek)

Bővebben...

Hőna együttes - Holiday for Trombones

holidaynagy1982-ben összeállt négy harsonás kamarázni. Megtetszett négyüknek a hangzás és hasznosítani akarták a befektetett munkát. Így Hőna Gusztáv, aki akkor már a Rádiózenekar harsonása volt, rábeszélte a tagokat, hogy folytassák a kamarazenélést harsonakvartettként. Koncerteztek itthon és külföldön. Többször jártak nemzetközi harsonafesztiválokon terjesztve az akkor már önálló műsort kitevő kortárs magyar harsonakvartett irodalmat.
A harsona, mint szólisztikus hangszer igazán a jazz világában kapott jelentősebb szerepet. A Hőna Harsonakvartett is kacsintgatott a könnyebb műfaj felé, időnként kibővült egy ritmusszekcióval (zongora, bőgő, dob), ilyenkor Hőna Együttes néven szerepeltek. Később a kvartett új tagokkal folytatta a kamarazenélést.
Folytatódott a koncertezés, különböző felvételek készítése. Ez a CD a Hőna Harsonkvartett és Együttes 25. évfordulójára készült, régi és új felvételek váltják rajta egymást. Egy kis kirándulás a könnyebb műfajban, igazi "Holiday for Trombones"!

Bővebben...

Fuvolázunk / Fruzsolázunk Vargáné Korchma Fruzsina és tanítványai

"Hatalmas ajándékot kaptam, ... mert egész életember azt csinálhattam, amit szeretek: fuvolázni tanultam, fuvoláztam és fuvolázni tanítok. A csiszolatlan kis gyémántokat a sors az utamba terelte, velük hallatlan szorgalommal mindig felfelé haladhattunk, és mindig és többre tettük képessé egymást. 35 éve kezdődött. Azóta a kis fuvoláspalántákból érett, elismert művészek lettek..."

(Vargáné Korchma Fruzsina)

Bővebben...

András Adorján / Gergely Bodoky / Gergely Ittzés / Imre Kovács: Flute for Four

...Ezen a lemezen az elsőszámú állandó a fuvola! A 10 karátos aranyhangszert Csider Károly készítette 2000-ben Amerikában.... A változók pedig az előadók és a művek, stílusok, amelyek megszólalnak ugyanazon a hangszeren, ugyanazon technikai és akusztikai körülmények között. A négy fuvolaművész, akik örömmel vállalták, hogy részt vegyenek a kísérletben, mindannyian férfiak, mindannyian magyar származásúak, ezenkívül azonban korban, orientáltságban, játékstílusban eléggé különbözők.... Bár Csider Károly mesterhangszerének megvan a maga erős karaktere, bizonyos, hogy a négy fuvolaművész különböző egyénisége egyazon hangszeren keresztül is jól elkülönül egymástól. Sőt, talán még élesebben, mint egyébként, hiszen nem foghatjuk rá hangszereink különbözőségére, hogy más-más hangszínen és jelleggel szólalunk meg; hangideálunk, hangképzési módszereink sajátosságai egészen kézzelfoghatóvá vállnak. Talán épp ez e felvétel legértékesebb ajándéka: a sokféle lehetőség elfogadása, amely a művészi alkotómunka egyik alapfeltétele, és amely a fegyelmezettséggel és szakértelemmel társítva mind a hangszeres, mind a hangszerkészítő eredményes munkájának záloga.

(Ittzés Gergely)

Bővebben...

Fruzsina Varga & Márta Gulyás: Flute & Piano

Az ifjú fuvolaművésznő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett művészdiplomát. Felvételt nyert a müncheni Hochsule für Musik und Theaterbe, ahol mesterdiplomát kapott, majd a Bajor Állami Operaház ösztöndíjasa lett. Ezt követően a legkiválóbb magyar és külföldi zenekarokban működött közre. Számos nemzetközi turnén vett részt, többek közt Zubin Mehta és Fischer Iván karmesterekkel, de közreműködött Chick Corea "In The Spirit of Mozart" projektjében is. A legjelentősebb hazai és nemzetközi versenyek nyertese, díjazottja. Varga Fruzsina jelenleg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első fuvolása. Bemutatkozó albumához a kitünő Gulyás Mártát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanárát választotta partneréül.

 

Bővebben...

Matuz 60 - Egy nagy művész pillanatai a koncertpódiumon

Ha Matuz István művészetét egy szóval szeretném jellemezni, azt mondanám: gazdagság. A valaha hallott leggazdagabb fuvolahang, kivételesen gazdag kifejezési eszköztár, óriási repertoár, a tevékenységi formák széles spektruma, nagyvonalúság, befogadó és feldolgozó szellem. Érzelem és ráció különleges elegye, drámaiság és humor. Végletek és árnyalatok. De főleg végletek. Egy kismerhetetlenül sokszínű, komplex egyéniség pályája...

(Ittzés Gergely)

Bővebben...

TeTraVERSI fuvolanégyes: Kitalált emlékek

A 2003-ban alakult együttesben Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész legkiválóbb régi növendékeit gyűjtötte egybe. Repertoárjukat úgy alakítják ki, hogy a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig, a filozófikus hangvételtől a könnyed szórakozást nyújtó stílusokig terjedjen. Céljuk továbbá a hangszer új lehetőségeinek kiaknázása, új művek rendelése, egészen meglepő hangzások előcsalogatása a négy hangszerből. A Kitalált emlékek, első önálló lemezük ebből a színes repertoárból ad ízelítőt.

Bővebben...

In memoriam Jeney Zoltán: Három fuvolaverseny

E hanglemez újbóli megjelentetésével régi adósságot törlesztünk a magyar zenekedvelő társadalom nevében is Jeney Zoltánnak, a XX. sz. egyik legjelentősebb fuvolaművészének és tanárának. Előadói tevékenységéért 1954-ben a Budapesti Fúvós Ötös tagjaként, egy évvel később pedig szólistaként érdemelte ki a Liszt Ferenc díjat. 1966-ban Érdemes Művész lett.

Bővebben...

Szakcsi-Kőszegi Duo: Journey in Time

A precíz "time" minden zene, de különösen a jazz műfajának egyik alapköve, melynek tökéletes alkalmazása, az "együtt lélegzés" csak a legnagyobbak adottsága. Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre e lemezen hallható zenéje ezt a szabad mozgást valósítja meg, a "time" rendkívül szigorú törvényszerűségében, ugyanakkor a zene határtalan szabadságában szárnyalva.

Bővebben...

Tony Lakatos - Dresch Mihály - Marc Abrahams - Kőszegi Imre: Power Of Soul

Kőszegi Imre, Dresch Mihály és Tony Lakatos a hazai és nemzetközi jazz-élet prominens személyiségei. Vajon mit tud "kihozni" egymásból ez a három karizmatikus egyéniség? Ebből az elképzelésből született a "Power of Soul" project, melybe tökéletesen illeszkedik Marc Abrams eredeti, érezhetően "amerikai" bőgőjátéka.

Bővebben...

Ittzés Gergely - Szilasi Alex: Hegedűművek fuvolán

Ittzés Gergely ezúttal eredetileg hegedűre készült remekműveket írt át és vett lemezre a Csider Károly által készített arany fuvolával. Különösen izgalmas a három Paganini-capriccio, melyekben a művész egyszerre több szólamban játszik és egyéb meghökkentő effektusokkal idézi a hegedű hangzását.

Bővebben...

Ráduly Mihály: Napkelte alkonyatkor

A legendás jazz szaxofonos Ráduly Mihálynak, a Syrius és Rákfogó együttesek szólistájának eddig kiadatlan felvételei. Korát megelőző, progresszív zene a 70-es évekből, amely mai füllel hallgatva is izgalmas és időtálló, sőt...

Bővebben...

Sándor Rigó - Barbara Lancaricova: Classical Music For Saxophone and Piano From The XXth Century

Rigó Sándor szaxofonművész - budapesti és győri tanulmányait követően - 2001-ben végzett a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán. Zongorista partnere, a pozsonyban született Barbara Lancaricova, számos verseny győztese - a lemez megjelenésekor ugyancsak a Bécsi Zeneakadémia hallgatója volt. Közös lemezükön XX. századi klasszikus szerzők szaxofonra és zongorára írt műveit adják elő.

Bővebben...

Szabó Antal: Theobald Böhm és fuvolái

Theobald Böhmnek egyedülálló képességei voltak: képzett aranyműves volt, mesterien fuvolázott, valamint a fizika és az akusztika területén is alapos tudást szerzett. Mint muzsikus és fuvolaművész felismerte a korabeli fuvola hiányosságait. Fülét nem elégítette ki választott hangszerének nehézkes intonációja, kis hangereje és a megszólalás egyenetlensége. A fizika és az akusztika megszállottja kereste az okokat és a tökéletesítés útját. Végül a technika embere megtalálta a formát is, hogy eszméit megvalósítsa.

Mindez történelmi tény, a zseniális feltaláló már 120 éve halott. A mai fuvolisták - kevés kivétellel - mind Böhm hangszerén játszanak. A modern fuvola majdnem úgy néz ki, mint ahogy 1847-ben Böhm műhelyét elhagyta. Sok fuvola készült azóta, de a felépítés, az arányok és maga az eszne változatlan...

A Böhm-irodalom ma már sok helyet tölt meg a zenei könyvtárakban, de - sajnos - magyar nyelven csak rövid megemlékezések és méltatások olvashatók róla. Ha sikerül egy keveset pótolnom a hiányból, már nem dolgoztam hiába.”

(Idézetek a mű Bevezetéséből)

Popular Classical Music for Alto Flute & 1,2,3 flutes

Ritkaságnak számít ez a gyűjtemény, főszereplője az altfuvola, mely hangszerre csak elvétve található zenei anyag. Az altfuvola sokszínű meleg hangja és a fuvola tónusához jól alkalmazkodó tulajdonságai miatt indokolt, hogy a kis létszámú fuvolaegyüttesekre írt kamaraművekben is minél több alkalommal megint együtt zenéljenek.

Götz Nándor - Concert Etudes for Saxophone

Ez a füzet szeretné az etüdök technikai hasznosságát az előadási darabok zenei értékeivel ötvözni. A J.S.Bach és N.Paganini átiratokon kívül G.Verdi témáira írt parafrázisok szerepelnek a gyűjteményben. A kottában segítségként megtalálható az üveghangok fogástáblázata is. A gyakorlatok elsősorban szaxofonra íródtak, ennek ellenére a klarinétosok számára is hasznos etűdöket tartalmaz.